Viser dit barn tegn på en spiseforstyrrelse?

teenagepige

I vores moderne tider er risikoen for at få en spiseforstyrrelse større end før. Dette kan skyldes alt fra stress, mistrivsel, pres og problemer i omgangskredsen. De fleste, der udvikler en spiseforstyrrelse er unge piger, men både mænd og kvinder i alle aldre kan lide af en spiseforstyrrelse. Ifølge LMS (Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade) er der i 2005 anslået, at omkring 75.000 af alle danskere lider af en spiseforstyrrelse, hvoraf de fleste patienter er unge piger og kvinder i alderen 15-45 år.

Der er mange faktorer, som kan være begrundelsen for en spiseforstyrrelse. Ligeledes er der typiske tegn, som kan fortælle, om man har en spiseforstyrrelse eller ej. Dette indlæg indeholder nyttige informationer om spiseforstyrrelser, som vil hjælpe jer som forældre med at bedømme, om jeres børn lider af en spiseforstyrrelse.

Hvorfor får unge en spiseforstyrrelse?

De unge er særligt følsomme overfor presset fra samfundet, som kommer i form af tynde modeller i modemagasiner, ekstremt slanke skuespillere samt sangere. Det føles for et barn som om, at success er forbundet med at være tynd. Et barn i tenagealderen er i forvejen specielt kropsfikseret, i forbindelse med de voldsomme forandringer i kroppen, som barnet gennemgår. De udvikler negative tanker om deres egen krop og udseende, som er en reaktion af den choktilstand, som er resultatet af de kropslige forandringer. Med presset fra samfundet får de nemt den idé, at hvis man er tynd, bliver man automatisk accepteret eller hyldet i samfundet.

En anden begrundelse kan være problemerne i familien eller skolen, som kan medføre mistrivsel og stress for et barn eller unge. Det kan være alt fra en skilsmisse, dødsfald, dårlige karakterer i skolen, mobning, eller manglende kommunikation eller misforståelser mellem forældrene og barnet. Det er alle følelsesmæssige problemer, som kan give anledning til en spiseforstyrrelse. Endvidere er problemerne udenfor deres kontrol, dvs. at de ikke er i stand til at løse problemerne på egen hånd. En person med en spiseforstyrrelse føler, at de mangler kontrol eller mister grebet om virkeligheden. De bruger kontrol med mad og krop som en erstatning for den manglende kontrol i deres liv. Dermed kan en spiseforstyrrelse bedst forklares som en psykisk tilstand, hvor problemer med mad er en symptom og et råb om hjælp.

Tegn på en spiseforstyrrelse

Spiseforstyrrelser kommer i forskellige former og grad, og det er ikke nemt at opdage, om man har en spiseforstyrrelse før meget senere. Jo før man opdager problemerne, jo nemmere er det at behandle. Derfor bør forældrene være ekstra opmærksomme, især hvis jeres børn gennemgår følelsesmæssige problemer hjemme eller i skolen.

Herunder kan du læse om tegnene på en spiseforstyrrelse:

  • Fokuserer dit barn ekstremt meget på udseende, image, krop og vægt?
  • Har dit barn mange negative tanker om sig selv?
  • Har dit barn usædvanlige spisevaner, som fx at spise små portioner, i små bidder ved at dele maden op, eller spiser dit barn meget langsomt?
  • Udlader dit barn at spise helt op, eller undlader dit barn at spise morgenmad eller frokost?
  • Foretrækker dit barn at spise alene?
  • Har dit barn dårlig koncentrationsevne, humørsvingninger, rastløshed og søvnbesvær?
  • Har dit barn ofte mavepine, forstoppelse, hovedpine og svimmelhed i perioder?
  • Dyrker dit børn meget motion og sport uden at føle glæde ved det?
  • Har dit barn meget lavt selvværd, eller lever dit barn et tilbagetrukket liv?

Behandling

Spiseforstyrrelser kan behandles, og det er højest nødvendigt, at en person med en spiseforstyrrelse bliver behandlet. Spisefortyrrelser medfører andre konseksvenser i forbindelse med patientens livskvalitet. Det medfører naturligvis konsekvenser for patientens sundhed, som kan udvikle sig og få fatale følger. Derudover påvirkes pårørende også af en spiseforstyrrelse i form af følelsesmæssige traumer. Derfor bør alle forældre med det samme gribe ind, hvis I mener, at jeres barn lider af en spiseforstyrrelse.

Spiseforstyrrelser er en psykosomatisk lidelse, hvis behandlingen skal være af både fysiske symptomer og underliggende psykiske problemer. Hos Kildehøj Privathospital kan alle med en spiseforstyrrelse får en effektiv behandling foretaget af specialiserede læger og psykologer. Kontakt Kildehøj Privathospital allerede i dag og kom af med lidelserne.

Kilde: www.lmsnyt.dk